Kan du genkende dig selv?
– 2 yderpunkter
👉🏼 Måske elsker du designlamper og det magiske legen med belysning kan gøre ved boligen og oplevelsen af et rum.
Måske har du god fornemmelse for hvad der kendetegner din stil og din bolig. Du kan lide at skille dig ud fra mængden og købe design, der er markant og anderledes.
eller
👉🏼 Måske har du ledt efter en lampe i adskillinge år. I mellemtiden har du vænnet dig til ikke at have lys nok og har levet med en midlertidig IKEA-model.
Du vil gerne have smukt design, men oplever det at købe en lampe som svært og er bange for at gøre et fejlkøb. Derfor venter du gerne længe indtil mavefornemmelsen er god og du finder den helt rigtige lampe.
👉🏼👉🏼 Uanset om vi hører til i den ene, den anden eller et sted midt imellem de to ydergrupper, er det fælles for langt de fleste af os, at vi gerne vil vise hvem og hvor unikke vi er.
Netop dét er vores bolig rigtig god til og jo mere personlig, unik og hjemlig jo bedre.
– Lys er stemning
– Lys er dekoration
– Lys er funktion
Den gode lampe rummer alle tre i varierende grad. En lampe der kun opfylder et af disse tre bliver let spild af både tid og penge. Du kan næsten høre det sagt:
“Ihh hvor er den flot – men den giver ikke rigtigt så meget lys.”
“Hold nu op hvor giver den et godt lys – hvor er det bare ærgerligt at den er så upraktisk.”
“Den er lidt dyr når det nærmest kun er en hyggelampe.”
“Den er da meget hyggelig, men også lidt kedelig ik?”
Tænk på feriescenariet i syden, hvor vi oftest oplever belysningen som kold, skarp og alt for funktionel. Den logiske forklaring er ganske simpelt at klimaet er varmere: Man søger ind for at svale og opnå en køligere følelse, som netop understreges ved det kølige lys. På vores nordlige breddegrader har vi historisk og helt modsat søgt ind i varmen væk fra et mere omskifteligt vejr. Vi søger hygge, som vi opnår med et meget varmere og blødere lys, der skal understøtte stemning og velbefindende – ud over at være funktionelt.
Rum for rum – stuen
Stuen er som regel et af de centrale og store opholdsrum i boligen. Her er det vigtigt med flere og varierede lyskilder som kan følge med aktiviteternes art og tidspunktet på døgnet. Der er brug for funktionslys, som giver et godt lys i alle retninger og flere punktlys der understøtter om det er et hyggehjørne, hvor der læses eller lys, der skal have dekorativ funktion og måske oplyse reolen eller sætte spot på yndlingsgenstandende eller billeder på væggen.
Lys der kan dæmpes så det understøtter både læsning, spil, spisning og samtidig aftenroen er også dele af stuens belysning. Helt løse tommelfingerregler kan eks. være 4 lyskilder placeret omtrentligt i hvert hjørne i varians af pendel-, væg-, bord- og/eller gulvlampe samt en lampe (loftspendel) placeret centralt i rummet.
Endelig er der også belysningen over spisebordet, som gerne må kunne dæmpes op/ned og ikke skal blænde nogle af gæsterne omkring bordet. En retningslinje er at placere bunden af lampen 70 cm over bordet (+/- et par cm). Derved falder lyset godt ned over bordet og alle kan se hinanden.
Soveværelset
Soveværelset er et af de rum, der ikke nødvendigvis stiller de største krav til belysningen. Der skal være et roligt og hyggeligt lys ved sengen og også gerne et læselys. Dette kan ofte kombineres i en og samme lampe, hvis lyskilden er dæmpbar. Et krav til lyset ved sengen kan også være, at det skal være blødt og indirekte og evt være begrænset/retningsbestemt så det ikke forstyrrer i den anden side af sengen. Er der i forbindelse med soveværelset en garderobe eller et walkin vil dette selvfølgeligt også kræve sit eget lys. Her er det vigtigt at have et funktionslys, som gengiver farverne (tøjet) godt og er placeret så et kaster så få skygger som muligt i spejlbilledet.
Gangområder
Lysbehovet i gennemgangsområder kan variere meget alt efter hvor store arealerne er. Dog er det ofte her man har brug for et lys, som spredes ud i alle retninger så man kan orientere sig når det bliver mørkt, når man tager overtøj og fodtøj på eller tjekker spejlbillledet på vej ud ad døren. Det oplagte vil derfor være et funktionslys med en god loftslampe evt kombineret med en/flere mindre (væg)lamper på velvalgte steder.
Køkken og bad
Lyset i køkken og bad er karakteriseret ved en høj grad af funktion. Det er vigtigt med et kraftigt og godt arbejdslys, der gengiver farverne korrekt og ikke kaster forvirrende skygger. Det skal lyse på maden, så man kan se hvad man laver og i badeværelset er det ligeledes vigtigt at ha’ et godt fokus på ansigtet/huden så man kan lægge makeup og barbare sig uden at blive forskrækket over resultatet efterfølgende.
Børneværelset
I børneværelset er det vigtigt at tænke på de mange forskellige aktiviteter der dagligt er i rummet. Der skal være en god grundbelysning, eks. i form af en eller flere loftslamper som spreder lyset i alle retninger. Samtidig er der brug for læselys ved sengen, et kraftigere arbejdslys ved skrivebordet og måske er der brug for en svag natlampe til de mindre børn.
Endelig elsker børn i legealderen de mindre og mobile lamper, der kan flyttes rundt med legen i hyggekrogen eller hulen under skrivebordet.
Teenagere har ofte en periode, hvor de sætter pris på cool lys i anderledes design eller lys med en lækker effekt og/eller lys der kan skifte farve (evt med en HUE-farvepære).
Alt i alt
Lad gerne lamperne komme lidt af gangen, vær’ ikke bange for at prøve noget nyt vigtigst af alt, mærk efter den gode mavefornemmelse. Så går det som regel ganske godt.
Fotos indsat i dette indlæg er alle af de håndfoldede papirlamper, Sonobe Light og primært tilsendt fra glade kunder. Helt overordnet er der masser af smukt og godt lampedesign, så det er blot at gå igang og ønske god jagt på det rigtige lys.
Håber mit skriv bliver nyttigt for dig 🙂
Dbh Charlotte
– designer der lysformgiver
Recent Comments