I slutningen af juni skrev jeg et indlæg, efter et par gutter havde købt rettighederne til at anvende Gaia-navnet på deres lampeprodukt. De mener, de har opfundet den dybe tallerken og det gik ud over mit produkt – min allerede eksisterende Gaia-lampe. 

Jeg blev virkelig gal og også stædig. Fortsat mener jeg, at de er både smålige og naive og jeg er også helt uforstående over for, at man som det første med et nyt produkt vælger at fremhæve sig selv ved at forsøge at eliminere andre – en strategi med virkelig dårlig karma, synes jeg.

Så ja… jeg skrev som nævnt et opslag, der blevet postet og delt primært på Instagram. Hvor må jeg bare sige at I – mine følgere –  er helt og aldeles skønne. Opslaget fik så mange fine kommentarer med på vejen og helt fantastisk blev det, da en af jer skrev en laang kommentar og en besked med foreslag til et nyt lampenavn.

For ja… vi lader fjolserne “beholde” Gaia-navnet, smider det lige tilbage til ulvene og bruger istedet vores energi på noget konstruktivt.

Navnestrategien har for Sonobe-lamperne hele tiden været klar og midt i travlheden nåede Gaia – den runde globe og Penta – bygget over pentagonen/femkanten aldrig at blive kaldt andet end arbejdsnavnene for det, de rent faktisk er. De er blevet forbigået med et smukt fossilt navn, som alle mine øvrige lamper har fået.
Malou har tidligere lavet et par instaopslag, hvor hun fortæller om navnene på lamperne – om det sarte, lyse på en og samme tid fragile og uforgængelige i parallelen mellem de fine fossiler fra Stevns og Møns klint og det vi ser gennem de mange lag i vores håndfoldede papirlamper. 

Nu leverede Rebekka, min følger på instagram så en helt igennem skøn kommentar, 1000 tak for det.

Rebekka skrev til mig og min delvist nedsmeltede (ferie)hjerne:

“Jeg synes, det ville være oplagt at opkalde den smukke lampe efter et søpindsvin. På grund af den runde, men takkede form, selvfølgelig, men der er mange andre sjove små nørdede sammenhænge: Forstenede søpindsvin er med deres fine, hvide kalkmønstre et elsket dansk fossilfund, og i gamle dage troede man, at de opstod, hvor lynet havde slået ned (man brugte dem derfor som lynafledere i den tro, at lynet ikke rammer samme sted to gange). Forbindelsen til den hvide kalk og lyset/lynet er altså klar! Og bonus: Søpindsvinets “mund” hedder faktisk en lygte. (Og så er der noget med “stjernesten” og en masse andet skægt, man kan google sig frem til). Men hvad er så navnet? Det har jeg ikke noget genialt bud på. …
Hele søpindsvinefamilien/klassen hedder Echinoidea på latin, og det er jo strålende smukt, men måske lovlig langt til et lampenavn. En af de typiske arter hedder bare Echinus (af græsk ekhinus; pindsvin/søpindsvin), med lidt snyd kan man måske gøre det til Echina? Det er i hvert fald en sti, du kunne overveje at følge, hvis feriehjernen er til det.”


Ta-daa, vi døber dig Cassaia

Hvor smukt er det lige…? Inspireret af Rebekkas besked og hele navneslægten af søpindsvin hedder exGaia-lampen nu Cassaia.
I samme omgang præsenterer vi modellen i en mindre version. Den “mindre Cassaia-lampe blev faktisk designet allerede for ca 4 år siden ud fra en klassisk rund sonobe-form, men den kan lige præcis noget, der hvor det hverken er to små eller en meget stor statement-lampe man søger.

Coco og Minna på trappen i gården bag papir- og lampeværksteder med lampe

Coco og Minna på trappen bag værkstedet med Cassaia-pendlen i ny størrelse. Lampen er en smule mindre end den oprindelige XL-model.

 

Fra samme inspiration døber samtidig vi den femkantede “penta”-lampe til at hedde: Diadea.

Minna med XX-lampen, håndfoldet af 55 ark papir

Minna med Diadea-modellen.En spisebordslampe med kant og sit helt eget udtryk, håndfoldet af 55 ark papir.

 

Dermed tænker jeg at sætte en slags punktum i spørgsmålet om rigtige og forkerte navne. Måske navnene på alle sonobe-lamperne ikke altid er lige lette at udtale eller gennemskue ved første møde. Men, med fortællingen om navnenes oprindelse og det fine faktum, at de er lige så unikke som lamperne selv, kommer det hele pludselig til at passe helt perfekt sammen.

Hvad synes du ? Du er velkommen til at skrive en kommentar her

 

Tak fordi du læser med, jeg sætter stor pris på dit engagement.

DBH Charlotte 🙂

 

Læs det første indlæg om krænkelsessagen her

Læs en fin Sonobe-navnefortælling om Kalklandet og Siphonia et her

Se mit første instaopslag om og reaktion på Gaia-sagen her

 

 

En ekstra lille bemærkning for et andet fokus

I forhold til vores håndfoldede papirlamper – vores sonobelys – ønsker vi alene gode vibrationer hele vejen rundt. For Claus og jeg er nærhed, relevans og ansvarlighed helt essentielt for alt det vi gør og sætter igang. Vi sørger for meningsfyldte (fritids)jobs til unge, skønne mennesker, som får alt det ansvar de ønsker, og som er lige så betydningsfulde i vores sonobefamilie som vi selv. Der ud over bruger vi socialøkonomisk arbejdskraft, hvor det er muligt, vi har et ret gennemtænkt forbrug og støtter også lokal produktion.

Det er super vigtigt for mig at både design og funktion går op i en højere enhed for at du får både det bedste og smukkeste lys til dit hjem – og ja heri spiller også fortællingen om navnene på vores lamper en birolle.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shopppen
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.