En uge hos Sonobe Light

Det må være fedt at være kreativ og leve af det, man brænder for at skabe. Sådan en modig ildsjæl har jeg været i praktik hos. Hun hedder Charlotte Brandt, og laver håndfoldede lamper ud af bæredygtigt papir.
I hendes lille hyggelige butik på Vesterbrogade 177 på Frederiksberg i København, vokser der origamilamper ud af de mange foldede papirer.

Lamperne starter alle sammen med en foldet sonobe, der er sat sammen med andre sonober. Sonobeteknikken er en japansk foldeteknik, som blev opfundet for mange år siden. Jeg lærte foldeteknikken af en af foldepigerne, som hjælper til med de mange sonober, der skal foldes. Hun hedder Malou og har foldet i mange år. Vi tog et skridt ad gangen, og før jeg vidste af det, var det, der engang var et kvadratisk papir, nu formet til en del af en origamilampe.

Hvad er origami? Det er en ældgammel japansk kunstart med papir foldet med fingrene. Du kender den sikkert fra vores traditionelle julestjerne lavet af strimler eller når du folder servietter.  

Malou lærer Signe at fold sonober, papirværkstedet i Sonobe Light

Kreativitet og  håndværk

Jeg søgte praktikplads i den kreative verden, for at få et indblik den kunsthåndværkers hverdag. Det har jeg fået på den fedeste måde, blandt andet har jeg lært:

  • At arbejde med et gammelt håndværk, som man kan skabe smukke lamper med.
  • Skabe et produkt fra start til slut (det er bare vildt fedt).
  • Lidt om marketing fx at skrive det blogindlæg, som du læser, lave stories på Instagram og hvordan man skaber en profil med et ens visuelt udtryk.

For mig er håndværk, når man skaber med sine hænder. Det kan være en rund lerklump, der former sig til en fin vase, eller en blyant der skaber noget smukt på et stykke papir. Der er uendelige løsninger. Det er en måde at udtrykke sig på, ligesom musik eller dans.

Cala

Jeg skulle prøve kræfter med at lave en lille Cala lampe. Det startede med at folde de sonober, der skulle bruges. Bagefter lavede jeg to forskellige flader (2 gange). Jeg kombinerede dernæst alle fladerne sammen, og lavede lige nogle småjusteringer. Det tog mig to dage, hvor jeg gik fra og til, og resultatet er en smuk håndlavet lampe.

Charlotte designede denne velkendte sonobelight lampe for 3 år siden, og den har været et hit blandt kunderne, den mest solgte. Hendes lamper har en fed mønsteret effekt, når de er tændte, man kan se de tynde foldede lag. De har en anden effekt når de er slukkede, de er sådan lidt multiskulpturelle.

Hvis du er interesseret i at se den lille Cala lampe er kan du se den her og hvis du gerne vil se de andre af hendes skulpturelle lamper kan du finde dem alle her.

Det har været en uge med mange fold og grin, lærerig og inspirerende. Jeg har fået et indblik i livet som kunsthåndværker og selvstændig med butik og værksted.

Jeg står tilbage med en super skøn oplevelse…

Det er skønt at lave noget, man godt kan lide. At kunne leve af det, og det ikke føles som arbejde, må være det fedeste. Ikke at det ikke er hårdt arbejde, for det har Charlotte også fortalt mig om. Alligevel synes jeg, at det at være soloselvstændig og at lave det, man synes er fedt, må være den stort. Man er mere fri, man kan jo bestemme mere over sig selv og sin tid, og hvad man skaber.

Jeg er så taknemlig over, at jeg fik lov til at komme i den her Coronaperiode. Det har virkelig været et lyspunkt. Det giver mig blod på tanden til en dag selv at turde at gå efter at blive kunsthåndværker og selvstændig.
Tak for denne oplevelse, og det indblik jeg har fået.

De bedste hilsener, Signe

dec 2020

Erhvervspraktikant Signe med en foldet julestjerne hun har lavet

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shopppen
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.