At lys har stor indflydelse på vores velbefindende er ikke til at betvivle. Hvor følsome vi er over for svingningerne i mængden af lys hen over året – og især over manglen på lys i den mørke tid – og hvor stor effekt det har på os hver især, er langt sværere at give et entydigt svar på.

Tab af energi og humørsvingninger i varierende grad, koncentrationsbesvær og et forhøjet stressniveau kan være konsekvenser af at få for lidt sollys. Det påvirker sindstilstanden og evnen til at trives.

Dette er især vigtigt fordi de fleste af vores aktiviteter idag foregår indendøre på arbejde, i instutioner eller hjemme. Samtidig lever vi liv, der ikke følger døgnets og lysets naturlige rytmer. Vi står tidligt op før solen, når arbejdet kalder og går i seng længe efter mørkets frembrud. D-vitamin optages gennem huden via sollyset og får vi ikke nok ad den vej, kan det spises på tabletform, men det er en dårlig erstatning for at komme ud og bevæge sig i dagslyset, mener jeg.

Foto af solskin ved aftentid set gennem tæstammer i det høje græs

Test dig selv

Er du i tvivl om graden af, hvor påvirkelig du er overfor mangel på lys  og om du lider af vintertristhed eller er i risiko for en vinterdepression? Herunder kan du se et par vejledende tjeklister.

A. Er du vintertrist kan du opleve:

Træthed
Koncentrationsbesvær
Irritabilitet
Trang til kulhydrater, især komfort fødevarer som chokolade, brød og pasta
Vægtøgning
Social tilbagetrækning
Lav kønsdrift

Vinterdepression (SAD = Seasonal Affective Disorder) er hverken psykosomatisk eller indbildt. Forskere har fundet bevis for at lys påvirker de kemiske processer i hjernen der kontrollerer både døgnrytme og humør.

B. Vinterdepression er karakteriseret ved følgende:

Søvnproblem: Sover lidt for længe og er ikke frisk efter opvågning
Søvnproblem: Har vanskeligt ved at komme ud af sengen om morgenen
Søvnproblem: Trænger ofte til et eftermiddagshvil
Overdreven appetit: Trang til kulhydrater, hvilket fører til vægtstigning
Sociale problemer: Undgår samvær, irritabel, nedsat sexlyst, følelseskold
Depression: Følelse af håbløshed, elendighed og angst
Apatisk: Mindre styrke og energi, alt virker anstrengende, ingen initiativlyst
Fysiske symptomer: Ofte ledsmerter eller mavebesvær, nedsat immunforsvar
Koncentrationsproblemer: Specielt yngre personer

Listerne herover er gengivet fra Dansk Lysterapis information omkring emnet.

Vil du vide mere kan du på deres web tage en lysterapitest udviklet af Professor dr. med. Odd Lingjærde ved Gaustad Sygehus i Norge. Her kan du også læse meget mere om lysets indflydelse på hjernen og de hormonelle døgnrytmer – om hormonerne mealtonin og serotonin samt om lysterapi. Link til Dansk Lysterapi her

Gode råd

Et lagt stykke hen ad vejen kan du kompensere og tage højde for dette i din bolig ved at bruge belysningen med omtanke.

Sørg for at indrette dig med en god grundbelysning der ikke er retningsbestemt, men oplyser jævnt i hele rummet. Suppler med dekorativt lys for at fremhæve specielle områder, kunst og design eller ting i din bolig. Hav der ud over godt funktionelt, hvidere og retningsbestemt lys i arbejdsområder som ved bord, gang og i køkken mv. Endelig… sæt ikke mindst et behageligt samtalelys, hvor du hygger og kigger din familie og omgangskreds i øjnene.

Undgå allerhelst det blå og helt kolde (skærm)lys om aftenen og anvend generelt dæmpbare lyskilder hvor det er muligt – så lyset kan justeres efter tidspunktet på dagen.

Fritlagt foto af original håndfoldet Sonobe Light papirlampe lavet af Charlotte Brandt, model Amaea large pendelBlødt indirekte lys som det der kommer fra eg. rispapirlamper eller de håndfoldede Sonobe Light papirlamper er langt mere behageligt frem for at kigge ind i en blottet, dekorativ lyspære. Tænk over dette i forhold til valg af lampe og mærk, hvordan lyset føles før du køber eller for at finde den rette placering til en lampe.

Mange hilsener fra Charlotte

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shopppen
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.