Lys i livet og liv i lyset

Lægger du mærke til nætterne hvor urene stilles en time tilbage?
Påvirker det dig eller bemærker du det ikke rigtigt? Det lille stunt skal kompensere for at mørketiden har passeret. Det ér mørkt på den tid af året og dagene bliver stadig kortere. Det kan føles, som der er meget lang udsigt til foråret, hvor tiden igen trylles frem og dagene bliver lysere og længere?

Forfatter Henrik Nordbrandt formulerede midt 1980’erne et kort digt “Året har 16 måneder: November, december, januar, februar, marts april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november.”

Der er noget om snakken for lys påvirker i udpræget grad vores sindstilstand.

Allerede tilbage i 1903 fik den danske læge Niels Ryberg Finsen Nobelprisen i medicin og fysiologi for sin forskning i lysets sygdomsforebyggende og helbredende virkning.

I 2011offentliggjorde Arbejdsmedicinsk Klinik ved Aarhus Universitetshospital en undersøgelse der viste, at gartnere, vejmænd og andre, som arbejder meget udendørs, er i bedre humør og har færre depressive symptomer end dem, der arbejder indendørs. 

Hvor meget der skyldes lys og hvor meget, der skyldes fysisk aktivitet eller andre faktorer kan i den relation diskuteres, men vi ved idag at lysterapi hjælper på depression og det er almen viden at risikoen for at udvikle en depression stiger med faldende lysmængde. 

Stemningscollage for light in life og life in light. Viser rolige afrenfotos af en familie ved vandet og en badebro samt en kop kaffe en stak bløde tæpper og en håndfoldet Sonobe Light papirlampe med et dejligt blødt og varmt lys.

Rent evolutionært

Vi har som mennesker udviklet os til at få ca. 12 timers dagslys og 12 timers mørke. Sådan lever vi mennesker slet ikke idag. Langt de fleste af os er mere inaktive end tidligere og opholder os stort set indenfor det meste af døgnet. Vi lever liv der ikke følger døgnets og lysets rytme. Istedet står vi tidligt op før solen, når arbejdet kalder og går i seng længe efter mørkets frembrud. D-vitamin optages gennem huden via sollyset og får vi ikke nok ad den vej, spiser vi det blot på tabletform. Det er en trist og usund udvikling, mener jeg.

“Når koglekirtlen ikke får så meget lys, ændrer det aktiviteten af signalstofferne i hjernen, og vi udvikler karaktertræk, der minder om et dyr i vinterhi. Det er hjernen som udgangspunkt ikke beregnet til” – siger Troels W. Kjær, overlæge i klinisk neurofysiologi.

Mørkt aften interiørfoto af gruppe på 5 håndfoldede Sonobe Sense papirlamer monteret på væggen. Trærammer i massiv røget eg.

Mørkt aften interiørfoto af gruppe på 5 håndfoldede Sonobe Sense papirlamer monteret på væggen. Lyset er tændt og kaster et varmt, hyggeligt og kunstnerisk dekorativt lys i stuen.Trærammer i massiv røget eg.

Tor Nørretranders sætter dette yderligere på spidsen i større global og miljømæssig sammenhæng. Som ivrig taler for at vi bruger og har brug for lys i åndslig, følelsesmæssig, fysisk og biologisk forstand mener han, vi er alt for dårlige til at udnytte lysets potentiale inden for alle områder.  

“Lys er i virkeligheden fremtidens svar på vores miljø- og energiproblemer. I dag bruger vi ikke lys og solskin som primær varme- og energikilde, vi bruger det heller ikke til at skaffe energi til den mad, vi producerer. Energimæssigt set spiser vi olie frem for solskin. Og ydermere har vi udryddet dagslys som en væsentlig kilde til livskvalitet, fordi det meste af vores aktivitet foregår indenfor. Alle aspekter af vores liv drives af fossile energikilder, og det er en ret kortsigtet løsning.Vi skal som civilisation indse, at der vælter energi ned på vores planet i rigelige mængder. Vi skal bare lære at udnytte det.”

Kvaliteten af lyset

Præcis heri gemmer sig en pointe. Så længe kunstigt lys ikke kan erstatte den energi vi får fra solen og dagslyset – hvis det overhovedet skal det – er vi nødt til at forholde os meget kritisk til det lys vi bruger i vores boliger, på instutioner og arbejdspladser. Udviklingen af godt energirigtigt lys går hurtigt, men der er stadig meget langt igen. Dårlig belysning og billige LED-pærer hjælper ikke på noget af dette. Vi bør ta’ os selv mere alvorligt og lytte til de signaler vores kroppe sender. Ved at bruge naturen og energien fra solens lys i vores liv ude som inde og ved at tænke langsigtet kvalitet frem for hurtige lette løsninger, er jeg sikker på at vi kan leve gladere, sundere og bedre liv.

…………

Ovennævnte er skrevet med uddrag og citater fra artikel i Kristeligt Dagblad: Det uundværlige lys af Johanne Duus Hornemann. Sekundær kilde: Lys – om lys i livet og liv i lyset af Tor Nørretranders og Olafur Eliasson.

 

Vil du teste hvor følsom du er over for vintertristhed og vinterdepression kan du gøre det her. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shopppen
    This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.